USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

OECD`den Türkiye`ye kötü haber!

ECD, Türkiye`nin 2016 yılı büyüme beklentisini düşürdü.

OECD`den Türkiye`ye kötü haber!
09-11-2015 16:57
Google News

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye için bu yılki büyüme tahminini korurken, gelecek yıl tahminini düşürdü.

OECD tarafından yayınlanan 'Ekonomik Görünüm' raporuna göre, bu yıl için büyüme beklentisi yüzde 3,1 olarak korundu. 2016 yılı için büyüme tahmini yüzde 3,9'dan yüzde 3,4'e çekilirken, 2017 yılı için beklenti ilk kez yüzde 4,1 olarak açıklandı.

Hükümet tarafından son açıklanan orta vadeli programda(OVP) bu yıl için büyüme beklentisi yüzde 3,0, gelecek yıl için yüzde 4,0ve 2017 yılı için yüzde 4,5 olarak belirlenmişti.

OECD, tüketici fiyatları tahminini bu yıl için yüzde 7,5'tenyüzde 7,4'e çekerken, gelecek yıl için tahminini yüzde 6,7'den yüzde 6,9'a yükseltti. 2017 yılı için beklenti yüzde 6,5 olarak belirlendi. OVP'de tüketici fiyat tahmini üç yıl için sırasıyla yüzde 7,5, yüzde 6,5 ve yüzde 5,5 şeklindeydi.

OECD, işsizlik oranı için beklentisini bu yıl yüzde 10,3'tenyüzde 10,5'e, gelecek yıl için yüzde 10,1'den yüzde 10,8'e çıkardı.2017 yılı tahmini yüzde 10,3 seviyesinde oluştu.

OECD'nin cari açık/GSYH tahmini bu yıl için yüzde 5,2'den yüzde 5,3'e revize edilirken, sonraki iki yıl için yüzde -4,9 olarak tahmin edildi.

UYARDI: TÜRKİYE'DE İDDİALI YAPISAL REFORMLARA İHTİYAÇ VAR

Ancak OECD, Türkiye'nin ihtiyatlı makroekonomik politikaya ve iddialı yapısal reformlara ihtiyacı olduğunu da vurguladı.

OECD bugün yayınladığı Ekonomik Görünüm raporunda, kurda Ekim ayına kadar yaşanan değer kaybının Türkiye'nin rekabet gücünü artırdığını, ancak aynı zamanda hanehalkı güvenini zayıflattığını, şirket bilançoları üzerinde baskı yarattığını ve hali hazırda yüksek olan enflasyona katkı yaptığını ifade etti.

Büyük dış finansman ihtiyacının ve oynak uluslararası sermaye piyasalaranının Türkiye'de ihtiyatlı makroekonomik politikalar uygulanmasını gerektirdiğini ifade eden OECD, enflasyonun kontrol altında kalması için para politikasının sıkı olmaya devam etmesi gerektiğini vurguladı. OECD, enflasyonun ısrarcı şekilde hedefin üzerinde kalması halinde para politikasının daha da sıkılaştırılmasının gerekebileceğini de belirtti.

Ekonomiye mali destek için hareket alanı olduğuna işaret eden OECD, bununla birmikte genel hükümet seviyesinde mali şeffaflık konusunda eksikliklerin bu konuda yargıma varmayı zorlaştırdığını da savundu. OECD, programlanmış yapısal reformların uygulanmasında ilerleme sağlanmasının talebin yeniden dengelenmesi ve büyümenin güçlendirilmesi için kritik önemde olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin kişi başına karbon ayak izinin daha gelişmiş ekonomilerden düşük olduğunu, ancak OECD bölgesi içinde karbon ayak izini en hızlı artıran ülkeler arasında bulunduğunu belirten OECD, Türk hükümetinin 2020-2030 dönemi için açıkladığı emisyon rotasının somut enerji verimliliği tedbirleri ortaya konmasına yardım etmesini beklediklerini ifade etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ